Tour de France Pakket 2023

Het Tourpakket en de Tourgids 2023 zijn nu te bestellen. Onmisbaar voor de echte wielerliefhebber.

Primoz Roglic niet naar de Tour, maar naar Giro d’Italia

Primoz Roglic gaat als kopman van wielerploeg Jumbo-Visma van start in de Giro d’Italia. Dat maakte de ploeg donderdag bekend tijdens de teampresentatie in Amsterdam. De Sloveen startte de afgelopen jaren als kopman in de Tour de France en greep in 2020 net naast de eindzege.

Roglic krijgt in de Italiaanse rittenkoers de steun van Wilco Kelderman, de Nederlander die na zes jaar terugkeerde bij de ploeg na een verblijf bij Sunweb en Bora-hansgrohe.

In de Tour gaat de ploeg van start met Jonas Vingegaard als absolute kopman. De Deen won de Tour afgelopen zomer. “Hij start met nummer 1 en we willen zijn titel verdedigen”, lichtte sportief directeur Merijn Zeeman de keuze toe.

Weinig wijzigingen

Buiten Roglic zal de Tourploeg komende zomer niet veel verschillen van het team dat met Vingegaard en een uitblinkende Wout van Aert het geel en groen naar Parijs bracht. Nieuwkomer Dylan van Baarle, met name gehaald voor de klassiekers, mag rekenen op deelname. Net als Steven Kruijswijk en de Amerikaan Sepp Kuss. “Het zou stom zijn om Dylan niet mee te nemen, maar niemand heeft garanties”, vertelde Zeeman, die de afgelopen drie maanden vele gesprekken voerde met coaches en renners. “Het gaat soms om moeilijke keuzes, maar altijd beargumenteerd.”

Roglic (33) bijvoorbeeld deed jaren vergeefse pogingen om de Tour de France te winnen. In 2020 strandde de Sloveen, vanwege privé-omstandigheden niet aanwezig, in een tijdrit op de voorlaatste dag waarin landgenoot Tadej Pogacar hem uit het geel reed. De afgelopen twee jaar moest hij opgeven als gevolg van valpartijen. “Maar de keuze om met Primoz voor de Giro te gaan werd ook door hem ondersteund. De Giro eindigt in de buurt van Slovenië. Het is een ronde die hij ook nog niet gewonnen heeft en we zien er kansen.”

Schouderblessure

Roglic is nog herstellende van een schouderblessure, maar de Giro komt volgens Zeeman niet te vroeg. “Hij ligt zelfs iets voor op schema. In februari zal hij op hoogtestage gaan en daarna in de Ronde van Catalonië zijn eerste koers rijden. Wij denken dat er genoeg tijd is om in de Giro voor de winst te gaan.”

Deel dit bericht: