De dertiende editie van de Ronde van Frankrijk was al halverwege, toen werd bedacht dat de klassementsleider voortaan in het geel moest worden gehuld. De legendarische trui werd op 19 juli 1919 voor het eerst uitgereikt. De primeur in Grenoble was voor de Fransman Eugène Christophe, die er maar kort plezier van had. Door Philippe Bouvet.

Een kort berichtje over elf regels in de kantlijn. Meer was het stukje niet dat op de ochtend van 10 juli 1919 tussen de grote kolommen stond in L’Auto, de Franse krant die verantwoordelijk was voor de organisatie van de Tour de France. De renners waren eind juni al vertrokken uit Parijs en bevonden zich inmiddels in de Pyreneeën.

Boven de redactionele bijdrage stond: ‘Ter herkenning van de leider’. Gevolgd door de volgende tekst: ‘Een mooi idee van onze hoofdredacteur! Om de leider van onze fantastische race altijd en overal in het peloton te kunnen herkennen, heeft Henri Desgrange besloten dat de renner die de eerste plaats in het klassement bezet in de nabije toekomst een speciale trui zal dragen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *