Etappe 19 – Reis naar het onbekende

“Wie nog wel helpers bij zich heeft, kan proberen concurrenten op achterstand te zetten. Het kan vandaag weleens minuten gaan regenen”

José de Cauwer

“Vanuit de start is het een langzaam stijgende lijn naar de Col de l’Iseran. Het is een korte etappe maar wel de hele tijd bergop rijden naar het dak van de ronde op 2770 meter. Na de l’Iseran volgt nog een vrij lange afdaling en de klim naar Tignes. Gisteren hebben de renners ook al een paar uur boven de 2000 meter-grens gereden. Door die hoge cols gaan we
momenten krijgen waarop we zeggen: die renner had er toch bij moeten zitten. En dat nadien blijkt dat die coureur in kwestie minder goed kan omgaan met de omstandigheden. Het is niet alleen kunnen klimmen, maar ook kunnen omgaan met de hoogte. Ik kan me niet herinneren dat er ooit zoveel cols boven de 2000 meter in het Tourparcours zijn geweest. En dat in de laatste week waarin de fysieke vermoeidheid het grootst is en het effect van het rijden op hoogte het duidelijkst is te merken. We hebben dit nog niet vaak meegemaakt in de Tour en dus ook niet echt een referentiekader. Het kan weleens voor een raar beeld gaan zorgen in het klassement. Ik vraag me ook af waar knechten iets kunnen betekenen deze dagen in de Alpen.
Hoe vaak gaan de kopmannen alleen komen te zitten? Als er een beetje gekoerst wordt, gaat dat zeker gebeuren. Je moet echt heel goede knechten hebben, wil je in deze Tour overleven.
Wie nog wel helpers bij zich heeft, kan proberen concurrenten op achterstand te zetten. Het kan vandaag weleens minuten gaan regenen.”

DELEN

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest