De Officiële Tour de France Gids 2019!

Podiumpech

0

Terwijl ik dit schrijf zitten we in het zog van een Skoda van ASO. Daarvoor rijden twee auto’s van Tinkoff, twee voertuigen van Sky, de bus van Movistar en helemaal vooraan drie Franse gendarmen op de motor. We zijn net van de berg af en hebben netjes aangesloten bij deze geëscorteerde colonne. Zo moet een Franse president zich dus voelen. Alle verkeer uit elke zijstraat wordt tegengehouden. Aan een rotonde moet iedereen stoppen voor ons. Het levert ons vijftien filevrije kilometers op, een niet te versmaden voordeel bij de evacuatie na een aankomst bergop. We hebben duidelijk het geluk aan onze kant. Maar dat kan vandaag niet gezegd worden van iedereen, in de 19e rit richting Le Bettex.

De etappe vertrekt in Albertville. Van ons hotel tot de start is het zeker driehonderd meter stappen. Veel beter kan de rit niet vertrekken voor ons. Het is een korte etappe, en zoals dat vaker gaat met korte etappes: er gaat veel gebeuren. De eerste topper die neergaat, is Tom Dumoulin. Een lelijke val, hij probeert met zijn pols erger te voorkomen en precies daar gaat het mis. In tranen stapt Dumoulin in de ambulance. Het is dan al duidelijk dat er iets gebroken is. Een fractuur in het polsbeen, blijkt later. Heel Nederland bidt dat het goed komt voor Rio. Ik moet terugdenken aan het startinterview voor de start met Tom: “Ik ga niks meer proberen deze Tour.” Was hij vandaag maar niet vertrokken…

Daarna voelt het peloton nattigheid. De regen zorgt voor verraderlijk gladde wegen. Het regent ook valpartijen, te veel om alle betrokkenen op te sommen. Pierre Rolland schuift machteloos rechtdoor. Gele trui Chris Froome gaat onderuit over een witte streep. Geraint Thomas leent hem zijn fiets. Froome bewijst nadien dat hij ook met een klassiek rond tandwiel hard kan trappen. Froome’s gebruikelijke ovalen ‘chainring’ is niet gemonteerd op de fiets van Thomas.

Ook Bauke Mollema valt, net op het moment dat hij met Chérel uit de favorietengroep is weggereden. Mollema zal de aansluiting niet meer maken. Hij verliest in de schaduw van de Mont Blanc drie minuten en vijftig seconden op gele trui Froome. De Groninger dondert van twee naar tien in het klassement. Na de opgave van Dumoulin is dit een ware rampdag voor het Nederlandse wielrennen.

Wanneer Mollema over de streep bolt, zet hij een volksverhuizing bij de pers in gang. Een stuk of acht cameraploegen lopen de Nederlander achterna tot hij in een klaarstaande monovolume van Trek duikt. Het siert Bauke enorm dat hij vrij snel de deur weer openzwaait. Radiocollega Steven Dalebout is opgevorderd door NOS-tv om de allereerste reactie te registreren. Bauke: “Door mijn eigen domme fout schoof ik weg in een bocht. Ik verspeel hier gewoon het hele klassement. Enne ja…het is gewoon kut.”

Drie grote ronden op rij gaat het nu mis voor Nederland om op het podium van een grote ronde te staan. De Vuelta 2015: een Ronde van Spanje die voor Dumoulin één berg te veel bevatte. De Giro 2016: een Ronde van Italië die voor Kruijswijk één Agnellobocht te veel bevatte. De Tour 2016: een Ronde van Frankrijk die voor Mollema één regenbui te veel bevatte.
Dit kan niet blijven duren voor onze Noorderburen. Ooit moet dit Oranje ongeluk keren en een opeenstapeling van meeval worden voor de Zilveren Vloot. Statistisch kan dit niet lang meer uitblijven, die cascade aan opstekers en geluk in koers. Het is heel simpel: Steven Kruijswijk gaat de Vuelta 2016 winnen.

RenaatRenaat Schotte
@wielerman

Share.

Reageer