De Officiële Tour de France Gids 2019!

Izagirre daalt naar ritwinst, Froome pakt eindzege

0

Ion Izagirre heeft op de voorlaatste dag van de Tour de France de twintigste etappe gewonnen. De Spanjaard van Movistar reed in de kletsnatte en gladde afdaling van de Col de Joux Plane weg van Jarlinson Pantano en Vincenzo Nibali en bleef hen voor.

Grote kopgroep
Direct vanuit het vertrek reden er veel renners weg. Uiteindelijk lukte het een groep van 29 man om vooruit te blijven. Daarin zaten naast de drie Nederlanders Tom-Jelte Slagter, Dylan van Baarle en Wilco Kelderman ook onder anderen Peter Sagan en Roman Kreuziger. Sagan nam bijna al het kopwerk op zich om Kreuziger, voorafgaand aan de etappe de nummer 12 in het klassement, goed af te zetten.

Thomas De Gendt zat ook mee en kwam op alle cols, met uitzondering van de slotklim (Col de Joux Plane), als eerste boven. Hij reed lange tijd alleen aan de leiding, maar werd in de laatste wedstrijdfase gegrepen. Niet veel later gingen Jarlinson Pantano en Julian Alaphilippe er in de afdaling vandoor. Ze werkten goed samen, maar probeerden elkaar met nog vier kilometer klimmen te gaan af te matten. Nibali profiteerde. maakte drie kilometer voor de top de aansluiting met de twee leiders en reed niet veel later weg. Even leek de dagwinnaar bekend, vooral met het oog op de afdaling, maar vanuit de achtergrond kwam een sterke Ion Izagirre opzetten. Hij nam Pantano mee en samen reden ze naar Nibali toe.

Pantano kwam als eerste boven op de Col de Joux Plane. In de kletsnatte afdaling nam Izagirre de kop en reed hij weg van Nibali en Pantano. De Colombiaan, die al een bochtje miste, liet Nibali achter en maakte jacht op de ex-Spaans kampioen. Tevergeefs, want de Spanjaard daalde prima en won de etappe. Pantano werd op 18 seconden achterstand tweede voor Nibali. Wilco Kelderman passeerde als zevende de meet op 2:30 minuten achterstand.

Klassementsmannen
De klassementsrenners hielden zich gedeisd. Astana reed net als vrijdag lange tijd op kop, maar zag Fabio Aru op de Joux Plane met een hongerklop passen. Ook Bauke Mollema had het lastig. Hij moest de groep der favorieten al vroeg laten gaan, maar toonde op de slotklim beterschap en viel zelfs aan. Helaas voor de Groninger werd hij niet veel later teruggepakt en moest hij de rest laten rijden.

Joaquim Rodriguez deed een zaakje in het klassement en finishte 48 seconden voor de concurrenten. Daar won Daniel Martin de sprint voor Romain Bardet en Nairo Quintana. Froome kwam in gezelschap van vier (!) ploeggenoten over de finish en is als er zondag geen gekke dingen gebeuren de eindwinnaar van de 103e Tour de France.

Share.

Reageer