De Officiële Tour de France Gids 2019!

Greipel wint op Champs-Élysées, Froome de Tour

0

Op de slotdag van de Tour de France heeft André Greipel zijn eerste etappeoverwinning gepakt. In een sprint was de Duits kampioen net iets sneller dan Peter Sagan. Chris Froome reed de etappe ongeschonden uit en verzekerde zich van zijn derde Touroverwinning.

De parade-etappe verliep zoals verwacht. Echter, bij het opdraaien van de Champs-Élysées, gaf Tony Martin er de brui aan en reed Marcel Kittel lek. Dat gooide de plannen van Etixx – Quick-Step ietwat in de war. Even later kende ook Daniel Martin materiaalpech.

Rui Costa, Brice Feillu, Alexis Gougeard, Daniel Teklehaimanot, Jan Barta, Jeremy Roy en Lawson Craddock reden al in de eerste ronde weg en kregen met nog 19 kilometer te gaan gezelschap van Wout Poels en Luke Rowe. Nadat ze waren ingerekend reden Greg Van Avermaet en Alexey Lutsenko weg, maar het draaide zoals verwacht op een massasprint uit.

Alexander Kristoff werd perfect afgezet door zijn ploegmaten en ging de sprint aan. Greipel zat in zijn wiel, kwam er overheen en won de etappe. Peter Sagan kwam nog erg dichtbij en plaatste een jump, maar werd tweede voor de Noor van Katusha. Dylan Groenewegen speelde net als Bryan Coquard en Marcel Kittel geen rol van betekenis in de sprint. Ramon Sinkeldam werd 17e en was daarmee de beste Nederlander.

Op 1:13 minuut van de ritwinnaar kwam Chris Froome samen met zijn ploeggenoten over de finishstreep. Hij wint na 2013 en 2015 voor de derde keer de ronde. Sagan wint voor de vijfde keer op een rij het puntenklassement (en de prijs van de Superstrijdlust), Rafal Majka verzekerde zich van het bergklassement, Adam Yates won de witte jongerentrui en Movistar het ploegenklassement.

La Course
Voorafgaand aan de laatste Touretappe reed het vrouwenpeloton La Course by TDF. Chloe Hosking was daarin de rapste voor Lotta Lepisto en Marianne Vos. Ellen van Dijk plaatste met nog twee kilometer te gaan een aanval, maar werd in de laatste honderden meters teruggepakt.

Share.

Reageer