De Officiële Tour de France Gids 2018!

Uitgelicht: Pas de Peyrol

0

De afgelopen dagen heeft de drager van de bergtrui punten kunnen sprokkelen op acht klimmetjes van de 3e en 4e categorie. Om de trui te behouden zal er attent gekoerst moeten worden, want vandaag rijdt het peloton het Centraal Massief in. Er wachten liefst 6 beklimmingen, waarvan er vijf in het departement Cantal liggen. Hier zal de laatste twee uur van de koers haar beslag gaan krijgen. Het al maar op en af gaande middengebergte is meestal nog niet het domein voor de pure klimmers, maar wel voor de aanvallers die goed bergop kunnen.

De meest markante beklimming is die van de Pas de Peyrol – Puy Mary (1589 m). De beklimming ligt in een oud vulkanisch, sterk geërodeerd gebergte. Uitzondering daarop is de Puy Mary, die van ver af al herkenbaar is door de markante piekvormige top. Via twee tussencols van de 3e categorie, als laatste de Col de Nerbonne (1242 m), is de beklimming van de Pas de Peyrol slechts 5,5 kilometer lang en iets meer dan 8 procent gemiddeld. De waardering 2e categorie komt door de korte maar pittige finale: in de twee slotkilometers ligt het gemiddelde ruim boven de 10 procent met maximaal 15 procent. Na de afdaling volgen in de 20 resterende kilometers nog de Col de Perthus en de Font de Cere tot de meet in Le Lorian.

De Pas de Peyrol staat natuurlijk beschreven in de Fiets 500, onze eigen klimbijbel met 100 bijzondere beklimmingen in de landen Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Zwitserland en op het Iberisch schiereiland. De Pas de Peyrol heeft nummer 52 en vind je op bladzijde 41. Je kunt de Fiets 500 bestellen via deze link.

Share.

Reageer