De Officiële Tour de France Gids 2017!

Uitgelicht: de Col d’Aspin

0

Tour de France, 8 juli 2016 – etappe 7

De renners vertrekken vandaag voor een relatief kortere etappe van 162,5 kilometer: de finish ligt bij bij het Lac de Payolle na een afdaling van 7 kilometer vanaf de Col d’Aspin (1490 m). De Aspin is een echte klassieker in de Pyreneeën, want wordt in deze zevende etappe al voor de 77e keer in de Tour beklommen! En vandaag ook van de mooiste kant: vanuit Arreau slingert de klim van de 1e categorie in 12 kilometer met 6,5 procent via een serie mooie bochten naar de top. Hier heb je een prachtig vergezicht over het bergmassief richting de nabij gelegen Frans-Spaanse grens. Tenminste: als daar geen dicht wolkendek hangt want dat komt in de Pyreneeën vaak in de ochtend voor. Het blijft speciaal om daar bergop doorheen te fietsen en ineens op een top aan te komen met de zon aan een staalblauwe hemel.

Menige beslissende aanval werd er in de lange Tourhistorie al op de Aspin voorbereid of ingezet. Op het netvlies kleeft ook nog de doldrieste demarrage van Ricardo Ricco, maar kort daarna werd hij uit de Tour verwijderd. Wie zal trouwens Daniel Martin (2015) opvolgen om als eerste over de meet te komen? Die renner zal niet meteen etappewinnaar zijn, want er wacht nog die korte afdaling naar de finish. Niet voor niets wil de organisatie voorkomen, dat met nog ruim twee weken te gaan in een eerste bergetappe het Tourklassement al in een plooi wordt gelegd.

In onze Fiets 500 wordt de Col d’Aspin beschreven bij nummer 66 beschreven op bladzijde 48. Ga jij ook graag bergop en wil je vooraf meer informatie over een bijzondere klim of bergtop? Of meer lezen over de cols uit de Tour, Giro, Vuelta of meerdaagse wielerrondes? Voor Frankrijk, Italië, Zwitserland, Oostenrijk en het Iberisch schiereiland kun je in de Fiets 500 goed terecht: van elk gebied is een lijst van 100 beklimmingen geselecteerd. Met een overzichtskaart en alle belangrijke detailinformatie per klim. Het omvangrijke naslagwerk kost € 12,50 en je hebt er voor jaren klim- en fietsplezier mee in handen. Bestellen kan hier.

Share.

Reageer