De Officiële Tour de France Gids 2018!

Mecanicien die debuteert als buschauffeur

0

Voor Bart van Gog is het vandaag een bijzondere Tourdag. De 36-jarige Brabander loopt al zestien jaar mee in de wielerwereld, maar toch voelde hij vanmorgen meer nervositeit dan anders. Want de veertiende etappe gaat de geschiedenis in als zijn debuutrit. In plaats van opgevouwen te zitten op de achterbank van de misschien wel hippe, maar kleine Mini ploegleiderswagen van Giant-Alpecin, bestuurt de mecanicien voor het eerst de teambus. “Ik ga graag nieuwe uitdagingen aan, en daar hoort deze job ook bij. Ik vond het best spannend toen we bij het hotel vertrokken naar de startplaats”, zegt Van Gog, die de vaste, Franse chauffeur David De Roo vervangt.

“Die mag vandaag en morgen niet rijden, vanwege het bereiken van het maximum aantal uren. Dus is er maar een oplossing: ik vervang hem. Natuurlijk krijg je dan opmerkingen naar je hoofd van de renners. Zo vroegen John Degenkolb en Roy Curvers me vanmorgen of ik eigenlijk wel een rijbewijs heb. Nou, geen zorgen, dat heb ik zes jaar geleden behaald. Alleen heb ik sindsdien zelden achter het stuur plaatsgenomen. In mijn periode bij Rabobank was ik ooit de chauffeur van dienst in de Ronde van Denemarken en voor het beloftenteam in Olympia’s Tour. Maar dat is alweer lichtjaren geleden.’’

Het zijn overigens extra drukke dagen voor Bart. Vanavond, als hij de bus parkeert bij het volgende hotel, kan hij onmiddellijk weer aan de bak als mecanicien. “Dat is mijn eigenlijke functie, hè.” Hij beschikt bovendien over een ploegleiderslicentie. “Die heb ik twee jaar geleden behaald na een week durende cursus bij de UCI in Aigle. Ooit hoop ik dat papiertje te kunnen gebruiken, want ploegleider zijn lijkt me dé droombaan.”

Bart van Gog rechts

Share.

Reageer