De Officiële Tour de France Gids 2018!

Bergetappes

Bijna traditiegetrouw valt er in de eerste week van de Tour de France nauwelijks te klimmen, maar daar komt later wel verandering in. Wat te denken van de bergop aankomst op de Mont Ventoux? Of het slot van de Tour rond de Mont Blanc? Hierbij een overzicht van de bergetappes.

Pyreneeën
De vijfde etappe is de eerste etappe dat er flink geklommen moet worden. De rit voert het peloton van Limoges naar Le Lioran en onderweg staan er maar liefst zes klimmetjes op het menu. Echt zwaar wordt het niet met beklimmingen van tweede en derde categorie, maar dat is twee dagen later wel anders wanneer de Col d’Aspin opgereden moet worden.

Een dag later is het opnieuw feest met de eerste Hors Categorie van deze ronde: de Col du Tourmalet. Hij doemt al vroeg in de etappe op en vormt het begin van een mooie etappe met onder andere de Col de Peyresourde. De etappe eindigt bergafwaarts, maar een dag later is in Andorra op de Arcalis de eerste bergop finish een feit.

Alpen
Op Quatorze Julliet (de Franse nationale feestdag) ligt de finish op ‘De Kale Berg’, de Mont Ventoux. De aanloop is vlak, maar de finale levert gegarandeerd spektakel op. Na een tijdrit en overgangsetappe moeten de renners op 17 juli opnieuw flink aan de bak in de rit van Bourg-en-Bresse naar Culoz, met onderweg onder andere de beklimming van de Grand Colombier. Twee keer zelfs, al moet men de tweede keer niet helemaal naar de top toe.

Na een klein Zwitsers uitstapje en een rustdag is het tijd voor het slotstuk van de 103e Tour, ofwel het toetje. Er volgen drie zware bergetappes en een klimtijdrit van 17 kilometer. Op 22 juli eindigt voor de derde keer in de historie van de Tour een etappe op de flanken van de Mont Blanc. Het zal ook de laatste bergop aankomst zijn van de Tour, want een dag later finisht de 20ste etappe (na de Col de la Colombière, Col de la Ramaz en Col de Joux Plane) na een afdaling in Morzine.

Etappe 7   Etappe 8 Etappe 9

Etappe 12 Etappe 15 Etappe 17

Etappe 19 Etappe 20