De Officiële Tour de France Gids 2018!

Bergen Fiets 500

Zaterdag 2 juli a.s. vindt de Grand Départ plaats in La Manche. Na het feest in en om Utrecht in 2015 opent de Tour met de start bij het indrukwekkende Mont-Saint-Michelle en als finishlocatie de historische landingsplaats Utah Beach, onuitwisbaar verbonden met D-Day 1944. De Tour de France draait in 2016 tegen de klok in telt maar liefst 58 beklimmingen. Daarvan zijn er 18 van de 4e categorie, 12 zijn als 3e geclassificeerd, 7 van de 2e categorie, 14 scoren 1e categorie en 7 vallen in de buitencategorie. De verantwoordelijke organisaties delen zelf de categorisering in. Zo wordt de in Andorra gelegen Port d’Envalira in de Vuelta als buitencategorie opgenomen worden, terwijl die in de Tour 2016 slechts als 1e categorie wordt opgevoerd.

In april 2016 verscheen onze Fiets 500, prikkelend vernoemd naar de Quote 500, met 500 beklimmingen in 6 landen van Europa: Frankrijk, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Portugal. Bijna 400 van de beschreven toppen beklom auteur Richard van Ameijden in de afgelopen drie decennia. De ontbrekende cols reed medeschrijver Michiel van Lonkhuyzen die tevens de statistische gegevens verzorgde. Naast een korte beschrijving van elke col, kun je zien waar de beklimming ligt, hoe hoog, lang, steil e.d. die is. Tevens staat er van elke klim een hoogteprofiel met stijgingspercentages per kilometer afgebeeld.Fiets 500

Leuk is dat je dus bij elke meerdaagse wielerronde in de bergen even kunt kijken welke beklimmingen de profs voor de wielen krijgen. Dat kon je al doen tijdens de laatste Giro d’Italia (o.a. Giau, Lombarda, Valparola, Risoul, Pordoi, Alpe di Siusi) en de Ronde van Zwitserland (o.a. Rettenbachferner, Furkapass, Gotthardpass, Flüelpass, Klausenpass). En voor na de Tour straks in de Vuelta 2016: o.a. La Camperona (!), Alto de Naranco, Covadonga, Pena Cabarga, Marie-Blanque, Aubisque of Aramón-Formigal.

De in de Fiets 500 opgenomen beklimmingen zijn natuurlijk de historische, hoogste, meest in het oog springende en bijzondere toppen. Zouden cols van de 3e en 4e categorie meegenomen moeten worden, dan hadden we achter onze Fiets 500 nog een nulletje moeten zetten. Maar desondanks staan er bijna 20 van de 58 beklimmingen uit de Tour 2016 beschreven in de Fiets 500. Dat zijn natuurlijk niet de 30 cols van de 3e en 4e categorie, maar alle beklimmingen van de buitencategorie en het merendeel van de cols van de 1e categorie. De meeste toppen uit de Grand Boucle 2016 liggen op Frans grondgebied, een aantal in Spanje en Zwitserland.

Tijdens de Tour zullen we de verschillende beklimmingen vooraf op de website nog even in de schijnwerpers zetten. Maar wil je vooraf al meer informatie, dan kun je hier de Fiets 500 bestellen. Met de Fiets 500 kun je als collenjager, liefhebber of geïnteresseerde bergfietser de komende jaren goed vooruit en: vooral bergop!

Overzicht uitgelichte bergen Tour de France 2016:
Etappe 5, Pas de Peyrol
Etappe 7, Col d’Aspin
Hautes-Pyrénées
Etappe 9, Arcalis e.a
Etappe 10, Port d’Envalira